Maaltijdbezorgingsbedrijf Just Eat Takeaway schakelt in Europa over op vaste werknemers in plaats van afhankelijk te zijn van flexwerkers, zo meldt de BBC.
“We willen er zeker van zijn dat ze sociale verzekeringen hebben, dat we wel premies betalen voor onze werknemers”, zegt Takeaway-topman Jitse Groen tegen de BBC.
Groens toezegging komt in een tijd dat Just Eat Takeaway van plan is te fuseren met het Amerikaanse Grubhub.
In de Verenigde Staten zwelt de kritiek aan op platforms die afhankelijk zijn van flexwerkers, voor wie veel arbeidsvoorwaarden niet gelden.
Maaltijdbezorgingsbedrijf Just Eat Takeaway schakelt in Europa over op vaste werknemers in plaats van afhankelijk te zijn van flexwerkers. Dat heeft Just Eat Takeaway-topman Jitse Groen maandag tegen de BBC gezegd.
“We zijn een grote multinational met veel geld en we willen onze werknemers verzekeren”, zei Groen. “We willen er zeker van zijn dat ze sociale verzekeringen hebben, dat we wel premies betalen voor onze werknemers.”
Groen maakt zich zorgen om de onzekerheden en werkomstandigheden waar specifiek flexwerkers mee te kampen hebben. Volgens hem mag hier in Europa geen sprake van zijn.
Overname Just Eat en fusie met Grubhub
Takeaway.com dat hij oprichtte, is sinds de overname van de Britse maaltijdbezorger Just Eat en het plan om te fuseren met het Amerikaanse Grubhub een van de grootste maaltijdbezorgingsbedrijven ter wereld.
Takeaway.com – in Nederland beter bekend als Thuisbezorgd.nl – nam Just Eat in januari over voor een bedrag van 7,7 miljard dollar. Groen werd topman van van het samengevoegde bedrijf.
In juni kondigde Grubhub, na gesprekken met Uber die op niets uitdraaiden, aan dat het doelt op een fusie met het nieuwe bedrijf als onderdeel van een deal van 7,3 miljard dollar. De fusie zou Just Eat Takeaway tot het grootste maaltijdbezorgingsbedrijf buiten China maken.
Met zijn toezegging om Europese werknemers meer zekerheid te bieden, lijkt Groen in te haken op de ontwikkelingen in de Verenigde Staten waar Grubhub actief is.
Daar zwelt de kritiek aan op bedrijven die afhankelijk zijn van freelancers en werknemers met flexibele arbeidscontracten die niet verzekerd zijn tegen ziekte en werkloosheid.
Taxiplatorms Uber en Lyft zijn momenteel in een politieke en juridische strijd verwikkeld in Californië. De rechter oordeelde dat hun chauffeurs werknemers zijn die recht hebben op onder meer een minimumloon, een uitkering bij ziekte en een werkloosheidsuitkering. Beide bedrijven zijn in beroep gegaan tegen de uitspraak en hopen dat Californische kiezers stemmen voor een maatregel die hen zou vrijstellen van de wet.
Ook in Nederland is al jaren een stijging van het aantal flexwerkers meetbaar. Onder flexwerkers vallen zowel uitzendkrachten en mensen met een flexibel contract die vaak wel verzekerd zijn tegen ziekte en werkloosheid, als zzp'ers die dit zelf moeten regelen. In 2019 werd Nederland bestempeld als ‘flexkampioen van Europa’.